go to content

Menu

Panuman kylän historiaa

Panuma on yksi Pudasjärven vanhoista porokylistä

Pudasjärvi itsenäistyi Iistä erilliseksi seurakunnaksi yli 370 vuotta sitten. Panuma on yksi Pudasjärven vanhoista porokylistä; Piispa Rothoviuksen Pudasjärven perustamiskirjeessä mainitaan Kollajan kylä, jonka kyliin Panuma kuuluu.

Panumalla on asuttu yhtäjaksoisesti koko Pudasjärven itsenäisyyden ajan ja vanhojen asiakirjojen mukaan jo paljon aikaisemminkin. Panuma on yksi Pudasjärven vanhoista porokylistä ja se vaalii tätä vanhaa perinnettä porokisoilla. Panumanjärven jäällä on kisailtu yhtäjaksoisesti jo yli 30 vuoden ajan.

Poro muistuttaa myös Pudasjärven pitkästä historiasta; poro on kuulunut aina Pudasjärven arkeen. Se on ollut aikoinaan tärkeä kulkuväline, josta mainitaan maaherran tarkastuksissakin.

Ikivanha vettynyt hirsi Panumanojan vanhasta padosta.

Tässä kuva Panumanojansuun padosta löytyneestä hirrestä. Heinäkuun lopussa arkeologi Mika Sarkkinen Pohjois-Pohjanmaan Museolta kävi puita ja padon jäännöksiä tutkimassa. Tämä ja myös yli 10 vuotta sitten ylös nostettu hirsi löytyi rannalta. Jotain puurakennelmaa ja kiviä siellä vielä on jäljellä, kun sitä yritti hakea varpailla tunnustelemalla. 

Veikkaus oli, että rakennelma ei ole kovin vanha ja että sen on luultavimmin uittoon liittyvä. Löytynyt komea hirsi piti sahata kahtia ja lähettää kuva poikkileikkauksesta alustavaa tutkimusta varten Itä-Suomen yliopiston Dendrokronologian laboratorioon. Lustonäyte lähetetään tarvittaessa myöhemmin.

 

Lue lisää Panuman historiasta  Poro-Panuman netistä -->