go to content

Menu

Yleistietoa Panuman kylästä

Video: Kesäistä kylätietä Panumalla

 

Panumalla vuosittain järjestettävät poroajot saavat panumalaisissa vipinää aikaiseksi. Monen viikon talkootyö huipentuu maaliskuussa ajettaviin porokisoihin.

Panuman porokilpailu sopii pudasjärveläiseksi kylätapahtumaksi mainiosti; onhan  Panuma yksi Pudasjärven vanhoista porokylistä ja se vaalii näin perinteitä porokisoilla. Järven jäällä on kisailtu yhtäjaksoisesti jo yli 30 vuoden ajan. Panumalla on asuttu yhtäjaksoisesti koko Pudasjärven itsenäisyyden ajan ja vanhojen asiakirjojen mukaan jo paljon aikaisemminkin.

Poro muistuttaa myös koko Pudasjärven pitäjän pitkästä historiasta. Poro on kuulunut aina Pudasjärven arkeen. Se on ollut aikoinaan tärkeä kulkuväline, josta mainitaan maaherran tarkastuksissakin.

Vuosikymmenten saatossa Panuman porokisoista on muodostunut monelle talven ehdoton kohokohta. Joka vuosi ajot keräävät paljon väkeä Panumalle, eikä vähiten siksi että koko perheen talvitapahtumassa on paljon tekemistä kaikenikäisille. Erityisesti lapsille on järjestetty monenlaista maksutonta ohjelmaa.

Kisojen järjestelyistä huolehtii Panuman kyläyhdistys  Panumajärvi ry yhteistyössä Kiiminki-Kollajan paliskunnan kanssa. Kyläyhdistyksemme  toimii muutenkin monipuolisesti ympäri vuoden.

Aktiivinen kyläyhdistys osoittaa, että kylällä on totuttu tekemään asioita yhdessä. Ympäri vuoden kyläläiset sekä heidän ystävänsä ja sukulaisensa kokoontuvat yhteen milloin talkoiden ja milloin juhlien merkeissä.

Porokisojen järjestäminen on yksi osoitus siitä, että Panuma on edelleen elinvoimainen kylä. Viime vuosien aikana se on jopa kasvanut, kun kylälle on rakennettu useampia uusia omakotitaloja sekä vapaa-ajan asuntoja, joissa asutaan lähes ympärivuotisesti.
---

Teksti: Martta Oinas-Panuma, Toivo Miettinen (toim.)